De nieuwe voucherregeling per 1-1-2019

De nieuwe voucherregeling per 1-1-2019

Een ‘voucher’ omvat alles waarbij tegen inlevering ervan een product of dienst kan worden ontvangen. Voorbeelden hiervan zijn boekenbonnen, cd-bonnen, dinercheques, cadeaubonnen, theater-, concert- en bioscoopbonnen, I-tuneskaart, VVV-bonnen etc. De btw op deze vouchers is tot op heden pas verschuldigd bij de inlevering ervan. De reden hiervoor is dat op het moment van inleveren pas duidelijk is welk product/dienst wordt ontvangen en dus welk btw-tarief moet worden toegepast.

Per 1 januari 2019 wordt bij alle ‘enkelvoudige vouchers’ de btw verschuldigd op het moment van verkoop van de voucher, omdat op het moment dat een ‘enkelvoudige voucher’ wordt verkocht al duidelijk is wat het toe te passen btw-tarief is. Een ‘enkelvoudige voucher’ is een voucher die recht geeft op een bepaald product/dienst, waarbij vooraf al duidelijk is wie de leverancier is, waar (land) de levering/dienst plaatsvindt en dus welk btw-tarief van toepassing zal zijn. Een tien-strippenkaart voor het zwembad hoort hier dus ook bij.

Voor alle overige vouchers, de ‘meervoudige vouchers’, geldt nog steeds de huidige regeling. De btw is dan dus pas verschuldigd op het moment van inlevering van de betreffende vouchers.

Geschreven door |2018-11-27T15:09:56+00:0027 november 2018|